Internet Adalah Medium Pengetahuan Masa Kini

Monday, June 6, 2011

Erti Sebuah PerkahwinanHari ini bila saya buka dan baca blog sendiri, rupa-rupanya sudah lebih seminggu saya tidak 'update' blog cikgu jup. Banyak cerita dan peristiwa menarik yang boleh kita kongsi. Ada yang suka dan ada juga yang duka. Tapi hari ini saya lebih suka kongsi cerita yang gembira-gembira. Tak mau sedih-sedih. Ahh...cerita pasal kahwin, maklumlah cuti sekolah ada saja undangan majlis kahwin. Kepada yang menjemput tapi tidak dapat dihadiri, harap dimaafkan. Gambar yang anda lihat adalah koleksi gambar anak saudara saya yang baharu sahaja selesai mengadakan majlis kahwin pada 4 Jun yang lalu.

Menurut Islam, perkahwinan bukan atas tuntutan nafsu, tetapi atas tuntutan agama.

Perkahwinan bukan semata-mata untuk memuaskan shahawat tetapi untuk memenuhi kehendak misi kejadian manusia iaitu untuk beribadah kepada Allah.

Kerna itulah, setiap muslim perlu merancang dan berusaha agar perkahwinan mereka tergolong dalam perkahwinan mithali.

Perkahwinan mithali adalah model perkahwinan cemerlang menurut acuan Islam bersandarkan ikatan kasih murni angota keluarga menuju redha Allah.

Perkahwinan mithaliah bermula dengan matlamat yang jelas lagi tersuluh.

Syariat Islam menitikberatkan perkahwinan ditegakkan sebagai satu ibadah dan mampu mendekatkan diri dengan Allah. Perkahwinan dibuat atas keinginan untuk memenuhi tuntutan syariat dan Sunnah RAsulullah SAW. Dalam Hadis yang diriwayatkan oleh At-Tabrani dan Al-Baihaqi, Rasulullah SAW bersabda:

"Barangsiapa yang mampu untuk berkahwin tetapi tidak berkahwin maka bukanlah dia dari golonganku".

Dengan pendekatan ini, perkahwinan mithali dapat membendung masyarakat daripada penyakit-penyakit yang menular disebabkan hubungan seks yang liar dan bebas.

Perhubungan seks yang haram ini menimbulkan pelbagai kompilasi dalam masyarakat seperti lahirnya anak luar nikah, hubungan sejenis, penyakit-penyakit kelamin seperti VD dan AIDS serta menghapuskan keturunan.

Perkahwinan mithali juga perlu berpaksikan Al-Quran dan Sunnah sebagai tonggak keluarga.

Prinsip ini berasaskan hakikat bahawa manusia tidak boleh melewati batas-batas kefitrahannya sebaliknya perlu mengukuhkan kedudukannya sebagai hamba Allah dan khalifah dalam sebuah keluarga khasnya dan komuniti yang lebih besar amnya.

No comments:

Post a Comment