Internet Adalah Medium Pengetahuan Masa Kini

Tuesday, March 8, 2011

Tsunami atau Ombak Besar


Fenomena yang dikenali sebagai tsunami ini merupakan sekumpulan ombak besar dan biasanya disebabkan oleh ketidakstabilan aktiviti di dalam laut. Apabila berlaku perubahan air laut yang secara tiba-tiba atau berlakunya pergerakan plat lautan yang turun naik disebabkan oleh gempa bumi maka terbentuklah tsunami yang terjadi akibat daripada desakan graviti. Ombak yang bergerak ini amat merbahaya dan boleh mengakibatkan kerosakan yang tidak terhingga apabila menghempas ke pantai. Perkataan tsunami berasal dari perkataan Jepun yang bermaksud ombak pelabuhan. Pembentukan tsunami tidak berkaitan langsung dengan bidang astronomi- yang mana boleh dikaitkan dengan pergerakan planet, bulan dan matahari. Selain dari gempa bumi, tsunami juga disebabkan oleh letupan gunung berapi, tanah runtuh di bawah laut dan beberapa kejadian yang lain.

Bagaimana gempa bumi menghasilkan Tsunami

Setakat ini, tsunami dihasilkan oleh gempa bumi yang berlaku di dasar lautan. Ia selalunya muncul di sempadan bumi yang terdiri daripada plat-plat tektonik. Apabila plat-plat ini bertembung di antara satu sama lain, ia akan menyebabkan gempa bumi berlaku yang mana akan berlaku perubahan pada permukaan laut dari hanya beberapa kilometer kepada lebih 1,000 kilometer. Kejadian ini menyebabkan gangguan terhadap permukaan lautan, dan menghasilkan ombak tsunami yang besar.

Dimana dan bagaimana tsunami terhasil

Tsunami boleh dihasilkan dimana-mana sahaja didunia ini samada di lautan, laut pedalaman dan lain-lain lagi. Setiap benua di dunia ini mempunyai kadar frekuensi dan bentuknya yang tersendiri dalam menghasilkan tsunami samada kecil atau besar. Kebanyakan tsunami terjadi di Lautan Pasifik yang meliputi satu pertiga daripada permukaan bumi dan dikelilingi oleh banjaran-banjaran bersambungan, lembangan lautan dalam dan lengkungan pulau yang dikenali sebagai lingkaran berapi dimana kebanyakan gempa bumi berlaku di situ.

2004 Gempa bumi di Lautan Hindi menyebabkan tsunami melanda negara Acheh,Indonesia. Lebih 150,000 orang terkorban.

1998 dengan ukuran 7.0 skala Richter di perairan Papua New Guinea menghasilkan ombak setinggi 10 meter dan mengorbankan nyawa lebih 6,000 orang

1976 Tsunami di Filipina. Lebih 5,000 orang mati.

1960 Gempa bumi sekuat 9.5 skala Richter menghasilkan tsunami di Lautan Pasifik yang memusnahkan daratan Pulau Hawaii dan Chile.

1946 Gempa bumi berhampiran Alaska, Amerika Syarikat menghasilkan ombak setinggi 35 meter.

1883 Letusan Gunung Berapi Krakatoa di Selat Sunda Indonesia menghasilkan ombak setinggi 35 meter.

1755 Tsunami menghancurkan Lisbon,Portugal. Lebih 60,000 orang terkorban.

# Info selanjutnya sila rujuk http://www.tsunami.pnm.my/main.php


No comments:

Post a Comment