Internet Adalah Medium Pengetahuan Masa Kini

Saturday, April 9, 2011

Awas! Telur Tiruan

Terima kasih kepada pihak Media kerana menyiarkan laporan yang sangat berguna kepada rakyat Malaysia. Begitu juga terima kasih tidak terhingga kepada mereka yang telah membuat laporan kepada persatuan pengguna Pulau Pinang (CAP) sehingga tersiarnya kes penipuan telur tiruan ini.

Bahan-Bahan Untuk Membuat Telur Tiruan:
  1. Glucolactone
  2. Asid Benzoic
  3. Kalsium Klorida
  4. Selulosa
  5. Alum
  6. Asid Amino
  7. Pewarna Makanan
  8. Sodium alginate
  9. Gelatin
Nombor 1 : ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida + Pewarna Makanan = Untuk telur kuning
Nombor 2 : ‘Magic Water’ yang mengandungi Kalsium Klorida tanpa pewarna makanan = Putih telur
Nombor 3 : Acuan untuk putih telur dan kuning telur
Nombor 4 : Acuan untuk kuning telur

Step 1
Telur kuning dihasilkan daripada bancuhan Kalsium Kloride,air dan beberapa bahan kimia yang lain (‘Magic Water’) dan pewarna makanan ditambah untuk hasilkan warna kuning. Bancuhan tadi dimasukkan kedalam acuan (4) sebanyak 2/3 daripada isipadu acuan (4) tadi.
Step 2
Lepas telur kuning tadi dah beku keluar kan dan masukkan ke dalam acuan (3). Bahagian acuan (3) tadi dicelupkan kedalam bekas yang mengandungi Kalsium Klorida, air dan beberapa bahan kimia yang lain (‘Magic Water’) untuk menghasilkan lapisan putih telur. Biarkan telur selama 1jam untuk membeku dan telur boleh dibasuh selepas itu.
Step 3
Dengan menggunakan benang, telur yang tadinya dah membeku direndam dalam larutan parafin. Yang ni untuk proses membentuk cengkerang telur.
Dan ini hasilnya tapi telur tiruan ini dikatakan lebih mudah pecah berbanding dengan telur ayam biasa tu.Tapi kalau dari segi rupa memang saling tak tumpah. Rasanya pon lebih sedap dari telur ayam sebenar dan rasa sedap inilah punca keracunan makanan.

Dikatakan kos untuk membuat telur tiruan ini cuma 0.55 Yuan setiap sekilogram kalau nak dibandingkan kos untuk telur ayam sebenar ialah 5.6 Yuan sekilogram. Patut lah pon siap buat kelas buat telur tiruan sebab untung banyak kalau nak dibandingkan dengan telur ayam.

Dan khabarnya, telur tiruan ni telah menyumbang kepada masalah keracunan makanan yang semakin meningkat di China. So, hati hati lah time kita nak beli telur. Tak pasti sama ada telur tiruan ni dah ada di Malaysia atau belum. Semoga perkongsian maklumat ini dapat menghindarkan kita semua daripada manusia yang suka menipu untuk mengaut keuntungan dan kekayaan.

ANDA JUGA BOLEH MEMBACA MENGENAI TELUR TIRUAN INI DALAM BLOG YANG LAIN.

No comments:

Post a Comment